iyi bayramlar nutra system

Bayramın en güzel yanı birçok kişinin ailesini ziyarete etmesi ve bayram sofralarında kalabalık oturulmasıdır. Sofrada geçirilen zamanın uzun olması, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, yemek miktarları fark etmeden artabilir ve yapılan her yemeğin tadına bakma, yemek bitiminde tıka basa doyup,  zorluk çekilmesine neden olabilir. Sonucunda mide yanmaları ve bağırsak problemleri de açığa çıkabilir. O nedenle yeme disiplininin olabildiğince korunması gerekmektedir.

Ayrıca Ramazandaki uzun süreli açlık nedeniyle, metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak, daha hızlı kilo alınmaktadır. Ramazan Bayramını daha hafif ve toparlayıcı olarak değerlendirmeye çalışılmalı. Bayramda yemek çeşitlerinin, şeker ve şekerli besin tüketiminin, porsiyon miktarlarının artması nedeni ile 2-3 gün sonunda kilo almaya sebep olabilir.

Bayramda ve bayram sonrası sağlıklı beslenme önerileri

  • Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır.
  • Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketilecekse hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
  • Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere, sade soda, ayran gibi sıvı gıdalar eklenebilir.
  • Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Meyve tercihi kuru meyvelerden yana yapılabilir.
  • Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir.
  • Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir.
  • Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite ile oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasını sağlamaktadır. Bu nedenle, öğünlerden en az 45 dk sonra yürüyüş, bisiklete binme, merdiven kullanma vb. gibi aktivitelerle fiziksel aktivite arttırılabilir. Düzenli aktivite yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.

Siz ve Sevdiklerinize… NUTRA SYSTEM Ailesi Olarak İYİ BAYRAMLAR Dileriz.

hidroksimetil furfural gıda

Son zamanlarda toplumumuzun daha da bilinçlenmesiyle birlikte rafine şekere açılan savaşla beraber kekler ve tatlılar gibi bir çok besinde daha sağlıklı bir alternatif olduğu düşünülen bal ve pekmez yani doğal şeker kaynakları kullanılmaya başlandı. Peki pişirirken uygulanan ısıl işlemin, yaptığınız yemeği sağlıklıdan zararlı bir alternatife dönüştürdüğünü biliyor muydunuz?

Şekerli gıdaların, uygun olmayan sıcaklıklarda saklanması ve üretimleri sırasında uygulanan ısıl işlemden dolayı hidroksi metil furfural (HMF) meydana gelmektedir. HMF bal ve pekmezde oluşabileceği gibi, süt, meyve suyu veya diğer şeker içerikli gıdalarda da oluşabilmektedir. Bu oluşum, zaman, sıcaklık, su aktivitesi, katalizör miktarı ve kullanılan şekerin yapısına göre değişiklik göstermektedir. HMF ürünlerde kalite kriteri olarak da görülmektedir.

Yapılan araştırmalar HMF’nin yüksek dozda alınmasıyla, üst solunum, göz, deri ve mukozayı tahriş edebileceğini söylemektedir. Bunun dışında genotoksik etkisi olan bu bileşen, DNA üzerinde baz ve şeker modifikasyonu, tek çift zincir kırıkları, DNA protein çapraz bağlanması gibi lezyonlara sebep olup hasara yol açmaktadır. HMF üzerine yapılan başka bir çalışmada da, fazla miktarda tüketimle beraber tümör oluşum riskini arttırdığı gözlenmiştir.

Köy, kasaba gibi yerlerde pekmez üretimi geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Burada düşük sıcaklıklarda uzun süre yapılan ısıtmalarda HMF seviyesi düşük olurken, kısa sürede ürün elde etmek için yüksek sıcaklıklarda ısıtılan pekmez üretimlerinde yüksek HMF değerlerine ulaşılmaktadır. HMF’nin yüksek olması pekmezin çeşidine göre değil, üretim tekniğine göre değişim göstermektedir. Bu konuda Türk Gıda Kodeksi Üzüm Pekmezi Tebliği’nde sıvı pekmezde en fazla 75 mg/kg, katı pekmezde ise 100 mg/kg’a kadar HMF miktarına izin verilmektedir. Yapılan çalışmalarda, vakum altında üretilen%76 suda çözünür kuru madde içerikli pekmezde 35,25 mg/kg HMF oluşurken, açık kazan yöntemine göre 681,40 mg/kg HMF değeri oluşmaktadır. Bu yüzden açık kazanlarda geleneksel yöntemlerle yapılan pekmezler yerine güvenilir markaların vakum altında düşük sıcaklıkta ürettikleri pekmezleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Yapılan çalışmalara göre 60-65 derecede pişirme sonucunda pekmezde 30-60 mg/kg HMF oluşmaktadır. Bu da aslında fırına giren pekmezden önerilen sınırları fazlasıyla aşabileceğini ortaya koymaktadır.

Balda HMF, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde 40 mg/kg a kadar izin verilmektedir . 2010 yılında 35-45-55-65 ve 75 derecelerde 24 saat bekletilen ballar üzerine yapılan bir çalışmada, tüm örneklerde de 65 dereceyi geçtikten sonra HMF miktarının izin verilen limitleri aşmaya başladığı gözlenmiştir.

HMF balın ısıtılmasıyla oluştuğu gibi, uzun süre bekletilmesiyle de oluşabilmektedir. Uygun olmayan şartlarda depolanan ballarda HMF miktarı ciddi oranda artmaktadır. Işık, depo sıcaklığı ve nem baldaki HMF miktarını etkileyen faktörler arasındadır. Örneğin; Bal cam kavanoz gibi şeffaf bir ambalajdaysa, karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Bunlarla beraber depolama süresinin de normalden fazla olması HMF miktarını etkilemektedir.

HMF, sadece bal ve pekmezde değil, üretimleri doğru yapılmayan karbonhidrat yönünden zengin ürünlerde de sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Ayrıca yine sizin de pekmez, bal gibi ürünleri pişirmemeniz veya yüksek ısıdaki süt vb. besinlere eklememeniz gerekmektedir.

stres ve beslenme

Günümüzde yoğun iş temposu, sosyal yaşam, maddi ve manevi problemler gibi birçok etken ruh halimizi etkilemekte; kaygı, endişe, heyecan ve bunlara bağlı stres bizleri etkisi altına almaktadır. Stres durumunda beynin hipotalamus bölgesi etkilenmekte, beyin ve böbreküstü bezlerinden salgılanan hormonların dengesi değişmektedir. Stres durumunda kortizol, adrenalin ve troid hormonları artarken; ruh hali,uyku düzeni ve iştah metabolizmasını etkileyen serotonin hormonu azalmaktadır. Vücuttan salgılanan kortizol hormonunun artması özellikle karın ve göbek bölgesinde yağlanmanın artmasına neden olur. Kontrol edilemeyen stres halinde iştahta artış veya iştah azalması, beyin endorfin seviyesini yükselten şekerli ve yağlı hazır gıdaların tüketimine eğilim, yorgunluk, baş ağrısı, gerginlik, mide bulantısı, terleme, nefes darlığı, aşırı endişe ve kaygı, sindirim sisteminde yavaşlık ortaya çıkabilmektedir. Stres, kaygı ve heyecan halinde değişen duygusal durum iştah artışına neden olabileceği gibi iştah kesilmesine de neden olabilmektedir. İştah artışı; şeker, katkı maddesi, karbonhidrat ve yağ içeriği açısından sağlıksız olan çikolata, pasta, pizza, makarna gibi besinlerin fazla miktarlarda tüketilmesine ve buna bağlı kilo alımına neden olmaktadır. İştahın ve besin tüketiminin çok azalması durumunda ise ani kilo kaybı, halsizlik, adet ve uyku düzensizliği, kas ve güç kaybı, besin öğesi yetersizliği ortaya çıkabilmektedir.

*Stres altında iken miktarı azalan serotonin triptofan aminoasidinden sentezlenmektedir. Stres durumunda çikolata, şeker ve şekerli besinler gibi basit karbonhidratlı besinlere yönelmek yerine vücutta salgılanan serotonin seviyesini yükselten triptofan içeriği yüksek, doğal ve sağlıklı; tavuk, süt, yumurta, kurubaklagiller, muz, kakao, sarımsak, gibi besinler tüketilmelidir.

*Strese karşı etkili besin öğelerinden olan C vitamini, A vitamini, Vitamin B6, Magnezyum, Omega-3, Çinko ve pantotenik Asit yönünden yeterli beslenilmesi stres durumunda ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçları önlemektedir. İmmün sistemin baskılanması sonucunda enfeksiyon ve hastalıklara yakalanma sıklığı artmaktadır. Adrenalin oluşumu için C vitaminine gerek duyulmaktadır. Uzun süreli streslerde artan adrenalin düzeyine bağlı olarak daha fazla C vitamini tüketilmelidir. İnsan organizması gereksinimini C vitaminden zengin çilek, portakal, kivi, biber gibi yiyeceklerden karşılamaktadır. C vitamini yetersizliği, makrofajların aktivitesini azaltarak, bakteri ve virüslerin saldırıya geçmesine neden olmaktadır. Havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı- turuncu

meyvelerde bulunana beta karotenin de immün sistemi olumlu etkilediği bilinmektedir. *Birçok metabolik işlevi olan magnezyumun kortizol seviyesinin dengelenmesine de olumlu etkisi vardır. Yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, maydanoz, roka, tere, pazı, kuru fasulye, mercimek, nohut, kurubaklagiller magnezyumun iyi kaynaklarındandır.

*Vücuttaki endorfin seviyesini arttırmak için ise basit karbonhidratlar yerine posadan da zengin olan kompleks karbonhidrat kaynağı mevsim sebze ve meyveleri, kurubaklagiller , tahıllardan faydalanılmalıdır. Rafine karbonhidratların kan şekeri kontrolünde oldukça önemli işlevi olmaktadır. Bireylerin kan şekeri seviyelerindeki düşüklük yani hipoglisemi durumu zihinsel işlevlerin zayıflamasına sebep olmaktadır. Depresyondaki kişilerle yapılan pek çok araştırmada da bu kişilerde hipoglisemiye rastlamıştır. Bu nedenle rafine şeker tüketimini mümkün olduğunca azaltarak kompleks karbonhidratlardan zengin beslenmek gerekmektedir. Bunu da beslenmenize kuru baklagilleri, sebzeleri, meyveleri ve karışık tahıllı besinleri beslenmenize koyarak sağlamanız mümkündür. *Stres durumunda vücutta su birikimi de artmakta bu da ödemlere neden olmaktadır. Tuz tüketimini azaltmak hem stresle yükselen tansiyonun dengelenmesine hem de vücutta sıvı toplanmasının azalmasına yardımcı olacaktır. * Yine bağışıklı sistemini desteklemede koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan folik asit, deniz ürünleri, kırmızı et ve tohumlarda bulunan çinko da vücuda yarar sağlamaktadır. * Stres altında olan organizmanın protein gereksinimi artar. Dolayısı ile yumurta, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri sıklıkla tüketilmelidir. * Stres ya da anksiyeteden şikayet eden kişilerin bazı önemli beslenme kurallarına uyarak vücut biyokimyasını desteklemeleri gerekir. Yapılan araştırmalara göre de zararlı stres ile zararsız stres arasındaki fark kişinin vücut sistemlerinin gücünden kaynaklanır. Burada önemli olan alınan enerjinin kalitesi olmaktadır. Bu nedenle rafine gıdalardan uzak kaliteli beslenmek gerekir. * Ayrıca bireylerin tükettikleri kafein miktarına dikkat etmesi gerekir. Çok düşük miktarda kafein bile örneğin kafeinsiz kahvedeki miktarlar; depresyon, anksiyete, huzursuzluk, sık tekrarlayan baş ağrıları, kalp çarpıntısı ve uykusuzluk gibi belirtilerle seyreden durumları oluşturabilir. Kronik kafein tüketimi zihinsel

ve fiziksel uyarıcı olması nedeniyle hem anksiyeteye hem de depresyona yol açmaktadır. Bu nedenle de günlük kafein tüketimini en fazla 2 fincan kahve içerek sınırlandırmak gerekmektedir. * Yüksek miktarda alkol alımı böbreküstü bezlerinin salgısını arttırır ve vücut işlevlerini bozmaktadır. Özellikle sinir sisteminde 0.05g/dl düzey alınan alkol bile etkisini gösterebilir. Yapılan çalışmalarda alkol alımı sonrasında almayanlara göre anksiyetenin daha fazla görüldüğünü göstermiştir. Sıklığına ve miktarına dikkat ederek alkol miktarı ayarlanmalıdır. * Yemekler her zaman rahatlatıcı bir ortamda yenilmelidir. Yemek yenilen ortamın ferah, rahatlatıcı ve hijyen açısından güvenilir olması daha rahat ve huzurlu yemek yemeğe olanak sağlar. Ayrıca yemeği hızlı ve büyük lokmalarla yemek yemek sindirimi de olumsuz etkileyerek stres yaratabilir. Bu nedenle yavaş yavaş ve huzurlu bir şekilde yemeği daha keyifli bir ihtiyaç haline dönüştürmek gerekmektedir.

Fiziksel aktivitenin de stresin önlenmesinde ve kontrol altına alınmasında önemli etkileri vardır. Hem stresten korunmak için hem de stresin vücudumuzda yarattığı olumsuz etkilerden kurtulmak için yaşamımıza hareket katmayı ihmal etmemeliyiz. Modern çağın hastalığı olarak adlandırılan stresin yaşam kalitemize ve beden sağlığımıza etkisi olduğu ve stresle mücadele için beslenmenin anahtar rol üstlendiği bilinmelidir. Stres kalıcı yeme davranış bozukluğuna neden oluyorsa mutlaka beslenme ve diyet uzmanı ile psikolog yardımına başvurulmalıdır.

izmir kanser ve beslenme

Kanser oluşumu birçok nedene bağlıdır. Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Yapılan çalışmalar; beslenmenin, çoğu kanserlerde % 10 ile % 70 arasında etkili olduğunu göstermektedir. Henüz genlerimizi değiştiremesek de, beslenmemizi düzenleyerek kanserden korunabiliriz. Kötü beslenme, hareketsizlik ve obezite kanser riskini arttırırken, doğru beslenme, fiziksel aktivite ve ideal bir kilo bu riski %30-40 oranında azaltmaktadır. Özellikle sağlıklı beslenme mide, kolon ve meme kanserlerine karşı koruma sağlamaktadır.

Kanser Riskini Arttıran Faktörler

* Sigara içmek

* Bakteri ve virüs enfeksiyonlarının hızlı gelişmesi

* Çok miktarda yapay kimyasallarının alınması

* Aşırı alkol alımı

* Radyasyona maruz kalma

* Düzensiz yaşam, çok eşlilik

* Aşırı yağ ve yağlı besin alımı

* Taze sebze ve meyvelerin az alınması

* Posalı (lifli) besinlerin az alımı

* Olumsuz çalışma koşulları

* Tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış besinlerin aşırı alımı

Meyve ve sebze tüketimini ihmal etmeyin!

Meyve ve sebzeler beta-karoten, C Vitamini, E vitamini ve Selenyum içerir. Bu öğeler antioksidanttır ve hücreleri hasardan korur. Birçok sebze ve meyve posa ve fitokimyasallar için düşük yağ ile alındığında mükemmel birer kaynaktır. Lutein brokoli ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Lykopen domateste bulunur ve bu fitokimyasallar kanserle savaşmada rol alırlar.

Kuru baklagiller ve tam tahıllar Posadan zengin, yağdan fakir bir diyet kolon ve rektum kanserine karşı koruyucudur. Posa bağırsaktaki kanser yapıcı maddeleri kendi bünyesine alarak vücudumuzdan atılmasını sağlar. Kompleks karbonhidratları ve posadan zengin besinleri daha çok tüketmeye çalışın. Kabuğu ile yenilebilir meyveleri, kuru baklagilleri, sebzeleri ve tam tahıl ürünlerini tercih edin.

Yağ tüketimine dikkat !

Her türlü yağın fazla alınması özellikle meme, prostat, testis, rahim, yumurtalık ve kalın bağırsak-rektum kanserlerinin oluşum riskini arttırmaktadır. Kanserojen maddeler (kanser yapıcı) yağ içinde birikir ve fazla yağ alımı bu maddelerin vücuda girişini artırır.

Cinsiyet hormonları yapısal olarak yağa benzerler. Yağın fazla alımı bu hormonların çalışma düzenini bozar.

Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin sıvı yağlar uygun şartlarda saklanmazsa kolay okside olurlar. Oksidasyon sonucu oluşan öğeler bağışıklık hücrelerinin yıpranmasına neden olarak kanser riskini arttırırlar. Hayvansal yağlarda genellikle doymuş yağ, kolesterol ve kalori yüksekken bol posalı besinler düşüktür. Besinleri düşük yağlı özellikle de doymuş yağdan fakir şekilde tüketmeye çalışın. Haftada en az 2 gün balık tüketimi omega 3 yağ asidi alımı açısından önem taşımaktadır.

Proteinler

Aşırı et, dolayısı ile hayvansal proteini çok tüketen ülkelerde meme, rahim, prostat, kalın bağırsak-rektum, pankreas ve böbrek kanserleri, hayvansal proteini az tüketen ülkelerden daha fazla görülmektedir. Yağsız hayvansal protein tüketiminin kanserle ilişkili olmadığı bilinmektedir. Yağsız et, süt ve benzeri besinlerin tüketimi kanser riskini arttırmaz.

Alkol kullanımı

Fazla bira içenlerde kalın bağırsak-rektum kanseri daha fazla görülür. Sert içkileri fazla tüketenlerde, ağız, baş ve boyun kanserleri sık görülür. Alkol tüketimi fazla olanlarda karaciğer kanseri sık görülür.

Sigara

Alkol alımı sigara ile birleştiğinde; ağız, gırtlak, boğaz ve yemek borusu kanseri risklerini artırıcı etki göstermektedir. Kadınlar meme kanserinden korkarken akciğer kanserinden ölme oranının daha fazla olduğunu unutmamalılar.

BAZI BESİNLERDE BULUNAN ÖZEL MADDELER VE KANSER

Özellikle ailesinde kanserli birey olan ve kansere yatkınlığı olanlar, sigara içenler ve kirli havalı kentlerde oturanların bu besinleri fazlaca tüketmelidirler.

Proteaz engelleyiciler; Soya fasulyesi, mercimek, kuru fasulye, nohut, taze fasulye, bezelye, vb.

Oksitlenmeyi önleyiciler; Meyveler, ceviz, fındık gibi sert kabuklu meyveler

Biyoflavanoidler; Turunçgiller, kayısı, karadut, kızılcık, kiraz, vişne, kuş üzümü, üzüm

Kükürtlü maddeler; Lahanalar, karnabahar, ıspanak, pazı, turp, pancar yaprakları, şalgam ve yenebilen otlar, sarımsak, soğan, pırasa

Selenyum; baklagiller, balık, ay çekirdeği, soğan, turp, sarımsak, mantar, yumurta

Omega 3; sardalye, uskumru, somon, ceviz, keten tohumu, semizotu

Çinko : En zengin kaynakları, ay çekirdeği, su ürünleri, etler, mantar, yumurta ve kuru baklagillerdir. Yeterli düzeyde çinko alımı, A vitamininin etkisini ve savunma sistemini güçlendirerek kansere karşı koruyucudur.

Kalsiyum; süt, yoğurt, peynir, dondurma, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerdir. Kalsiyum, kemik ve kalın bağırsak kanser riskini azaltır.

Yapılan hatalar

EKMEK; Gereğinden çok alınıp küflendirme Küf toksinlerinden karsinojenler oluşabilir

MISIR, BULGUR, PİRİNÇ,YARMA, KURU MEYVELER,FISTIK, FINDIK, CEVİZ, VB.; İyi kurutmama, nemli yerlerde saklama, açıkta satılan yerlerden alma ve uzun sürede bitirilmesi Küf toksinlerinden karsinojenler oluşabilir

TUZLANMAMIŞ PEYNİRLER VEKAVURMA; İyi saklamayarak küflendirme Küf toksinlerinden karsinojenler oluşabilir

SÜT, YOĞURT; Aydınlık yerde bekletme Vitamin kaybı olur

PATATES; Aydınlık yerde bekletilerek çimlenmesi, yeşillenmesi Zehirli maddeler oluşur

ETLİ, YUMURTALI, SÜTLÜ YEMEKLER; Hazırlandıktan sonra odada bekletme Zararlı mikroplar çoğalır, vitamin kayıpları oluşur

HAZIRLANMIŞ YİYECEKLER; Açıkta bekletme, sinek ve haşere teması Zararlı mikroplar oluşabilir.

TENEKE VEYA KUTUDA SALÇA; Açıldıktan sonra kutuda bekletme Minerallerin yararlılığı azalır, kurşun miktarı artar.

YOĞURT, PEKMEZ, SALÇA,REÇEL, TURŞU, VB.; Boşalmış deterjan ve ilaç kovalarında, sırlı kaplarda, boyalı plastiklerde saklama Kurşun ve kanser yapıcı diğer maddeler besine geçer

Kanser riskini arttıran besinler;

• Yağda kızartılmış besinler

• Tuzlanmış besinler

• Tütsülenmiş besinler

• Nitrit, nitrat eklenmiş besinler; (salam, sucuk, sosis gibi) yenildikten sonra midede nitrozaminlere dönüşürler. Nitrozaminler kimyasal kanserojendirler. Bu tür besinlerle birlikte C vitamininden zengin bir besinin tüketilmesi (meyve, salata, domates vb) nitrozamin oluşumunu engelleyerek kanser riskini azaltır

Özetle nasıl beslenmeliyiz?

Egzersize önem verin! Obezite meme, kolon, safra kesesi ve uterus kanseri ile ilişkilidir. Vücut ağırlığının en iyi kontrol yolu fiziksel aktiviteyi devam ettirmek ve porsiyon büyüklüklerinizin kontrolü ile olur. Doğru kilo ve vücut kompozisyonuna sahip olmalıyız.

Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tüketmeliyiz.

Kırmızı eti haftada 2 kereden fazla tüketmemeli, balığı ise haftada 2-3 kere tüketmeliyiz

Yağ tüketimine dikkat etmeliyiz.

Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeliyiz.

Pişirme ve saklama tekniklerine özen göstermeliyiz

nutra system down sendromu

Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır.
İnsan vücudunu oluşturan hücrelerin çekirdekleri, kromozomlarla birbirlerine bağlanmış olan genlerden oluşmuştur. İşte bu genler ve kromozomlar fizyolojik ve kişilik yapımızın ana unsurlarıdır, dolayısıyla çocuğunuzun fazladan sahip olduğu bir kromozom onun hayatını etkileyecektir. Kromozom anomalilerinin çoğunda embriyo gelişemez. Down Sendromu embriyonun gelişimini tamamlayabildiği bir durumdur.

Çocuğunuzun fiziksel görünümü diğer çocuklardan biraz farklı olabilir, bir takım sağlık sorunları bulunabilir. Fakat unutmayın ki, bazı çocukların sarı saçlı, bazılarının mavi gözlü olması gibi sizin çocuğunuzun da Down Sendromlu olması bir genetik farklılıktır.

Down Sendromu konusunda iki şey kesindir. Birincisi, Down Sendromunun kaynağı anne-baba değildir ve hamilelik öncesi veya sırası olan hiç bir şey çocuğun Down Sendromlu doğmasına yol açmaz. İkincisi, diğer çocuklar gibi Down Sendromlu çocukların da kendilerine özgü kişilikleri, yetenekleri ve düşünceleri vardır. Diğer çocuklar gibi onlar da farklı kişiliğe sahip bir birey olarak büyüyeceklerdir.
Dünyanın her yerinde ve tüm insan ırklarında Down Sendromu mevcuttur ve zamanla ortaya çıkan bir durum değildir. Down Sendromlu insanların, insanoğlunun oluşumundan beri var olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla Down Sendromunu yaşamın doğal bir parçası olarak kabul etmek yanlış olmasa gerek.
Hastalıkta kilo almaya meyil vardır. Eğer dikkat edilmez ise aşırı kilo almaya doğru eğim oluşabilir. Onun için dengeli ve düzenli beslenmesine yönelik programlar oluşturulmalıdır. Hareket kabiliyeti ve fiziki gelişimi için yoğun kilo alması engellenmelidir.

Bebeklik döneminde kas güçsüzlüğüne bağlı olarak emme güçlüğü yetersiz beslenmeye yol açabilir. Bebek beslenirken kucakta dikçe tutulmalı ve böylece sütün soluk borusuna kaçması önlenmelidir. Beslenme sonrası bebek 5-10 dakika kucakta tutularak emme sırasında yuttuğu havanın çıkması beklenmeli, daha sonra bir süre de sağ yanına yatırılmalıdır. Down sendromlu çocuklarda, bazen burun tıkanıklığı da emme zorluğuna yol açabilir. Bu nedenle burun sık sık temizlenmeli, gerekirse doktorun önerisi doğrultusunda burun damlası kullanılmalıdır.
Şişmanlık çocuğun fiziksel aktivitesini azaltacağından bebeklik çağından itibaren aşırı kilodan kaçınılmalıdır. Kas tonusunun zayıflığı nedeni ile hareketlerinde zorlanan bebeğe aşırı kiloların getireceği yük, onun bazı hareketleri becerebilmede daha da gecikmesine yol açar. Dengeli beslenme, yüksek kalorili yiyeceklerden kaçınma ve devamlı egzersiz konularında anne babalar bilgilendirilerek, hayatın tüm evrelerinde sorun olabilecek aşırı kilodan çocuklarını koruyabilmeleri ve uygun beslenme alışkanlıklarını kazandırmaları için yardımcı olmak gereklidir. Yeni doğan ve bebeklik çağındaki Down sendromlu bebeklerde kas zayıflığına ve hareketsizliğe bağlı olarak kabızlık sıkça rastlanan bir şikayettir. Uygun beslenme rejimleri ile önlenebilir.

doğumdan hemen sonra bebeğe ayrıca özel ilgi olmalıdır. Fiziki gelişiminin desteklenmesi için uzman fikrine ihtiyaç olabilir. Dış görünüşünü ve hareket kabiliyetini daha olumlu hale getirebilmek adına bir takım tedavi metotları sağlanabilir. Örnek olarak; ayna karşısında çocuğun mimiklerinin gelişmesini sağlayıp, bu kaslara hareketlilik sağlanabilir. Yine dil ya da ağız çevresinde buz gezdirme yöntemi ile duyarlılık artırılabilir. Down sendromunda fiziki tedavi hastaya önemli ölçüde yardım sağlar ve zihinsel açıdan da yarar sağlayabilir.

diyetisyen isil ustaoglu hemsire cisem samakay nutra

8 Mart Dünya Kadınlar Gününe Özel Diyetisyen Işıl USTAOĞLU ve Hemşire Çisem ŞAMAKAY’ın hazırlamış olduğu yazı dizisi…

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1948’de sağlığı, “Yalnızca hastalık ya da sakatlığın olmaması değil ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyi olma durumudur.’’ Olarak tanımlamıştır. Sağlıklı kadın; sağlıklı gebe, sağlıklı çocuk ve sağlıklı toplumdur. Kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hâlidir.” olarak tanımlamıştır. Sağlık insanın yaşamdaki en önemli gerçeğidir. Sağlık, üzerine düşülmesi titizlikle dikkat edilmesi gerekir. Beden sağlığı gün içerisindeki temel kuralların bilinerek uygulanması sağlığımızı korumayı ve diğer insanlarla sağlam ilişkiler kurmayı sağlayacaktır. Bu kuralların en başında sağlıklı beslenme, temizlik, zihinsel çalışma, düzenli uyku, sigara, uyuşturucu, alkol vb. maddelerden uzak durmak geliyor.

Sağlık İçin Gerekli Olanlar

Hijyen, temizlik gereksinimi sağlığımızı olumsuz ortamlardan korumaktadır.

Sağlığımızın korunabilmesi için hava şartlarına, doğa ve yer koşullarına göre giyinilmesi şarttır.

Beslenme alışkanlığı çok önemlidir. Sağlıksız besinler ve insan vücuduna zararlı maddelerin olduğu gıdalar tüketildiğinde vücudumuzun tepkisi oranında hastalıklar baş gösterecektir. Günlük su tüketiminin eksiksiz yapılması ve günde bir bardak süt içilmesi çok yararlı olacaktır. Balık ve protein depolayabileceğimiz besinler tüketmemiz bizi daha sağlıklı kılacaktır.

Hareketli olmak bizi enerjik ve zinde tutacaktır. Belirli günlerde gerçekleşen spor eylemleri ve sabah yürüyüşleri sağlığımız açısından çok önemlidir. Hareket kabiliyetini yitirmiş bir beden kilo kaybına veya aşırı kilo alımına kadar birçok hastalığı da beraberinde getirecektir. Günün belirli aralıklarında da vücut egzersizleri yapılmalıdır.

Uyku düzenimizin sağlıklı olması vücudumuzu birçok hastalıktan koruyacaktır. İnsan metabolizmasının zarar görmemesi, zihnin berrak bir şekilde çalışabilmesi için düzenli uyku şarttır.

Gündelik yaşamımızda stres ve depresyonu engellemek için olumlu alışkanlıklar kazanmak bizi ayakta tutacaktır. Ruhsal olarak keyif aldığınız bir işle ilgilenmek, spor yapmak, doğa yürüyüşlerine çıkmak veya arkadaşlarla vakit geçirmek faydalı olacaktır.

Sigara gibi zararlı maddelerden uzak durmak sağlığımız açısından oldukça yararlı olacaktır. Birçok uzmana göre sigara içen bireylerin içmeyenlere göre daha az yaşadığı ve hayatının belirli dönemlerinde birçok hastalığa yakalandığı hatta öldüğünü belirtmektedir.

Yaşlara Göre Kadınların Yaptırması Gereken Testler

13-18 yaş grubunda fizik muayenede meme gelişimi, pubik ve koltuk altı kıllanma evreleri, cinsel aktivite başladıktan sonra yıllık pelvik muayene ve pap smear testi yaptırılmalıdır. Yüksek riskli grup olarak belirlenen bayanlardan kan sayımı, idrar tahlili, cinsel yolla bulaşan hastalıkların taraması, kan şekeri ve lipid tayini yaptırılmalıdır.

19-39 yaş grubunda fizik muayenede boyun, tiroid, karın, meme muayenesi yapılmalıdır. Pap smear muayenesi 1-3 yılda bir kez yapılmalıdır. Yüksek riskli grupta kan sayımı, idrar tahlili, cinsel yolla bulaşan hastalıkların taraması, kan şekeri ve lipid tayini, mamografi, barsak kanser taraması yapılmalıdır. Cinsel olarak aktif ise 25 yaşa kadar her yıl, 26-39 arasında yüksek risk grubunda ise her yıl klamidya testi yapılmalıdır. Tiroid testleri 35 yaşından sonra 5 yılda bir tekrarlanır. Kardiovaskuler risk açısından yüksek tansiyon, obezite, şeker hastalığı açısından bakılmalıdır. Kan basıncı 2 yılda bir ölçülmeli ve işitme testi 19 yaşından itibaren her 10 yılda bir tekrarlanmalıdır. Diş muayenesi yılda bir kez yapılmalıdır. Tetanoz ve difteri aşı takvimi uygulanır. Riskli grupta grip, sarılık, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşıları önerilir.

40-64 yaş grubunda fizik muayene öncesi alternatif ilaç kullanımı, fiziksel aktivite, diyet, alkol ve sigara tüketimi, cinsel yaşam sorgulanmalı. Boyun, tiroid, karın, meme muayenesi yapılmalıdır. Pap smear muayenede 1-3 yılda bir kez alınmalıdır. Tiroid testleri 5 yılda bir tekrarlanmalıdır. Mamografi 50 yaşa kadar 2 yılda bir, 50 yaş sonrası her sene yapılmalıdır. Kolesterol 45 yaş sonrası 5 yılda bir yapılmalıdır. Yıllık büyük tuvalette gizli kan taramasına ek olarak her 5 yılda sigmoidoskopi veya 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır. Açlık kan şekeri 45 yaş sonrası 3 yılda bir yapılmalıdır. Diyet ve yemek alışkanlığı ve egzersiz programı önerilir. Kalsiyum ve folik asit alımı önemlidir ve kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır. Göz muayenesi 2-4 yılda bir yapılmalıdır.

65 ve üstü yaş grubunda alternatif ilaç kullanımı, fiziksel aktivite, diyet, alkol ve sigara tüketimi, cinsel yaşam, boyun, tiroid, meme muayenesi yapılmalıdır. Pap smear 1-3 yılda bir kez alınmalıdır. Mamografi 50 yaşa kadar 2 yılda bir, sonrasında her sene yapılmalıdır. Kolesterol 45 yaş sonrası 5 yılda bir yapılmalıdır. Yıllık büyük tuvalette gizli kan taramasına ek olarak her 5 yılda sigmoidoskopi veya 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır. Açlık kan şekeri 45 yaş sonrası 3 yılda bir yapılmalıdır. Kolesterol 2 yılda bir bakılmalıdır. Yılda bir kez göz muayenesi ve diş muayenesi yapılmalıdır. Kardiovaskuler risk açısından yüksek tansiyon,obesite, şeker hastalığı açısından uzman yardımı alınmalıdır.

Tüm bu bilgilerin ışığında hastalıklara göre beslenme biçimleri birbirinden farklıdır. Kadınlarda en fazla görülen hastalıklar beslenme alışkanlıklarının yanlış olması sebebiyle obezitede artış ile sinyalleri veriyor. Yanlış beslenmeye bağlı kilo alımı ile hormonal değişiklikler de bir araya gelince özellikle genç kızlarda ve kadınlarda görülen polikistik over sendromunda saç dökülmeleri, tüylenme, sivilcelenme, uzun süre regl olamama veya sıklıkla regl olma gibi sıkıntıların eşliğinde kansızlığı yani anemiyi de tetikleyici yönde etki yapmaktadır. Kanser, menapoz, depresyon, kemik erimesi (osteoporoz),  diyabet (şeker hastalığı), kardiyovasküler hastalıklar da günümüzde birçok kişinin mücadele ettiği rahatsızlıklardır.

Genetik faktörleri değiştirmemiz henüz mümkün olmadığı için öncelikle yaşam kalitemizi arttırmaya yönelik olarak beslenme biçimimiz başta olmak üzere fiziksel aktivitemizi de sorgulayarak yaşamımıza yön vermeliyiz. Haftada en az 150 dk yürümeye gayret göstermeliyiz. Günlük 10.000 adım atmayı hedeflemeli aşamalı olarak hedeflerimize ulaşmak için gayret göstermeliyiz.

Yazımızın başında da belirtildiği gibi her yaş grubuna özel olan testleri yaptırmalı hastalıklara yakalanmadan önce tedbirler alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki erken teşhis hayat kurtarır.

Gebelik sürecinden itibaren başlayan beslenme maratonunda daha sağlıklı bireyler yetiştirmek açısından annenin beslenmesinin öneminin yanında aslında gebeliğe başlamadan önceki süreçte sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek yumurta kalitenizi bile değiştirecektir.

Peki beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz diyorsanız başlıca olarak;

-Besin çeşitliliğine önem vermeli

-Her besin grubundan doğru porsiyonlarda tüketim yapmalı

-Su tüketiminizi günde en az 2 litre olacak şekilde organize etmeli

-Öğün atlamamalı

-Uzun süreli açlıklardan uzak durmalısınız.

Özetle beslenme yaşamımızı tümünü etkileyen bir unsurdur. Sağlıklı toplumlar yetiştirmek istiyorsak araştırmalı, bilgiyi doğru kaynaklardan almak için çabalamalıyız.

 

gizli gizli yemek yeme

Fazla kilo şikayetimiz olduğunda sağlığımızdan çok, dış görünüşümüzü başkalarına benzetmeye çalışmakla ilgileniyoruz. Özellikle bahara ve yaza doğru artan zayıflama merakımız sadece toplum için yaşadığımızın bir kanıtı. Fakat atladığımız nokta televizyon veya reklamlarda gördüğümüz vücutlara benzemek yerine kendi ideal kilomuza gelmek, korumak, doğru beslenmeyi ve sporu alışkanlık haline getirmek bizi daha sağlıklı olma yolunda götürecektir.

Çoğu zaman diyet yaptığımızı çevremizden saklıyoruz. Alacağımız tepkiden korkuyoruz. Aslında buna mecbur bırakılıyoruz. Bir kere yemekten bir şey olmaz, bunu ye öğlen yemezsin demek, can boğazdan gelir demek,  bunu yedikten sonra hareket edersin spora gidersin demek kişiyi amacından uzaklaştırmaktır. Amacından uzaklaşan insanlar kaçamak yapma sıklığı en yüksek olan kişilerdir. Halbuki diyet yapmak sağlıklı beslenmeyi seçmek olumsuz bir seçim değildir. Kişiler özellikle diyete başladıkları ilk haftalarda motive olmak konusunda zorlanıyor. Gün içerisinde toplumda sürekli yediklerini kısıtlayan bireyler gün sonunda yediklerinden mutlu olmayan, gizli saklı yeme eğiliminde oluyorlar.

Peki bu durumdan kurtulmak için ne yapabilirsiniz?

  • Sağlıklı beslenmeyi hedeflediyseniz, bu hedeflere sizi ulaştıracak olan diyetisyeninizle iş birliği yaparak bu süreci daha kolay ve mutlu geçirebilirsiniz.
  • Hayır demeyi öğrenin. Kişileri güzel bir dille hayır deyin.
  • Ana ve ara öğünlerinizi ihmal etmeyin. Öğün atlamayın.
  • Ara öğünlerinizi sosyal ortamlara katılmadan önce organize etmeye çalışın.
  • Hedefler koyun fakat hedeflerinizde gerçekçi olun. Gerçeklerden uzaklaşmak motivasyonunuzu düşürür.
  • Hedeflerinize giden yolda fedakarlık yapmaktan kaçınmayın.
  • Düşük kalorili diyetlerden uzak durun.
  • Zayıflama çayları, zayıflama hapları, tek tip beslenme sağlığınızla oynamanıza neden olur.Sizi ideal kilonuza ulaştıracak olan tek şey dengeli ve düzenli beslenmenin yanı sıra mutlaka düzenli egzersiz yapmaktır.
  • Hayatınızı planlayın.
  • Planınıza sadık kalın.
  • Hareket etmeyi ihmal etmeyin.
nutra system pekmez tahin

Şekerden önce, Türk tatlılarının vazgeçilmezleri arasında yer alan tahin ve pekmez, binlerce yıldır beslenme kültürümüzün ve damak zevkimizin en önemli tatlı besinlerinden biri haline geldi. Tahin, hücreleri yenileyerek gençlik kaynağı olmaktan antidepresan görevine kadar pek çok özelliğe sahipken, pekmez ise enerji sağlaması, kemik gelişimi ve sağlığına olan yararı, kan yapıcı özellikleri ile öne çıkmakta.

Tahin, susamın ezilmesi ve kavrulması ile elde edilen susam yağıdır. İçerisindeki yağ miktarı yüksek gibi görünse de 16 g’ın sadece 2 g’ı doymuş yağlardan oluşmaktadır. Kalan kısmı kalp sağlığı açısından da olumlu etkileri ile bilinen doymamış yağlardan oluşmaktadır. İçerdiği doymamış yağlar kalp sağlığını korurken, kalsiyum ve magnezyum da kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur. 2 yemek kaşığı tahin yetişkin bir bireyin B1 vitamini ihtiyacının % 30’unu, magnezyum ihtiyacının % 24’ünü, fosfor ihtiyacının % 22’sini, demir ihtiyacının % 14’ünü, kalsiyum ihtiyacının % 12’sini karşılamaktadır. Yüksek miktarda B vitamini içeriğinden dolayı sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Yorgunluk, halsizlik, sinir hali gibi durumlarda tahinin olumlu etkisi bulunmaktadır.

Susam içerdiği sesamin ve sesamol gibi lignanlar sayesinde kolesterol düşürücü etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Aynı besin öğelerinin varlığı susamın kendisi için de geçerlidir. Ancak dış kabuğu nedeniyle vücut tarafından emilimi daha zordur. Tahin olarak tüketilmesi bu nedenle de avantajlıdır.

Tahinin hücreleri yenileme ve yara iyileşmesi üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır.

Pekmez, içerisinde ticari glikoz katılmadığı ve katkısız olduğu sürece beslenmede ölçülü tüketilmek kaydıyla bulunması önemlidir. Saf şeker sadece basit karbonhidrat içerir, vitamin mineral içermez. Pekmez saf şekerden daha düşük enerji içermekle birlikte besin değeri oldukça zengin bir tatlıdır. Pekmez; kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum, bakır ve magnezyum minerallerini içerir. Pekmezde ayrıca B grubu vitaminlerinden B1, B2 ve niasin bulunmaktadır.

Köy, kasaba gibi yerlerde pekmez üretimi geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Burada düşük sıcaklıklarda uzun süre yapılan ısıtmalarda hidroksi metil furfural (HMF) seviyesi düşük olurken, kısa sürede ürün elde etmek için yüksek sıcaklıklarda ısıtılan pekmez üretimlerinde yüksek HMF değerlerine ulaşılmaktadır.

Yapılan araştırmalar HMF’nin yüksek dozda alınmasıyla, üst solunum, göz, deri ve mukozayı tahriş edebileceğini söylemektedir. Bunun dışında genotoksik etkisi olan bu bileşen, DNA üzerinde baz ve şeker modifikasyonu, tek çift zincir kırıkları, DNA protein çapraz bağlanması gibi lezyonlara sebep olup hasara yol açmaktadır. HMF üzerine yapılan başka bir çalışmada da, fazla miktarda tüketimle beraber tümör oluşum riskini arttırdığı gözlenmiştir.

Modern yöntemde pişirme işlemi vakum altında yapılmalıdır. Bu pekmezlerde yanma daha az olduğundan karemelizasyon da daha düşük düzeyde veya tamamen ortadan kalkmaktadır. Önerilen yöntem de budur. HMF’nin yüksek olması pekmezin çeşidine göre değil, üretim tekniğine göre değişim göstermektedir.

HMF, sadece pekmezde değil, üretimleri doğru yapılmayan bal, reçel gibi karbonhidrat yönünden zengin ürünlerde de sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Ayrıca yine sizin de pekmez, bal gibi ürünleri pişirmemeniz veya yüksek ısıdaki süt vb. besinlere eklememeniz gerekmektedir.  

Tahin ve pekmez’i tek tek mi yoksa birlikte mi tüketildiğinde daha faydalıdır?

Tahin ve pekmez tek tek tüketildiğinde oldukça sağlıklı olmasının yanında; birlikte tüketildiğinde de besin değeri açısından oldukça doğru bir ikilidir.

Tahin ve pekmezi tüketirken dikkat etmesi gereken kişiler kimlerdir?

Diyabet ve hipoglisemisi olan bireyler: Şeker hastalarının pekmez tüketimlerini sınırlamaları gerekir. Bu da diyabet hastalığında yaşanan şeker dengesi hassasiyetinden dolayıdır.

Fazla kilolu ve Obez kişiler: Tahin pekmez yüksek miktarda enerji içerdiğinden fazla tüketildiğinde kilo alımına yardımcı olabilmektedir. Bu yüzden kilosuna dikkat eden, fazla kilosu olan bireylerin uygun miktar ve sıklıkta tüketmesini tavsiye ediyorum. Obez bireyler, her besinde olduğu gibi tahin pekmezi de miktar kontrollü tüketmelidirler.

Dumping sendromlu bireylerde: Kana hızlı karışması özelliğinden dolayı çok özel beslenmeyi gerektiren “dumping sendromu” gibi durumlar için de tüketimi sınırlandırılmalıdır.

market alisverisi

Çağımızın hastalığı olan obezite birçok kişinin sağlığını tehdit ediyor. Türkiye’de 3 kişiden 1’i obez… Hareketsiz yaşam, dengesiz ve düzensiz beslenme, vücudunuzun temel olan ihtiyacını karşılayacak yararlı besinler yerine karbonhidrat, yağ ve tuz içeriği yüksek besinleri tüketmek obezitenin temellerini oluşturmaktadır. Kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, böbrek rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa öncü olmaktadır.

Sağlıklı yaşamaya karar verdiysek bu yolda ilerlerken planlı olmanız gerekmektedir. İlk iş doğru beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi organize etmekten geçiyor. Mutfağınızda sağlıklı yemekler pişirmek için zaman ayırmak, günlere göre besinleri organize etmek, yemeklerin içeriğini diyetisyeninizle planlamak, farkından olmadan yaptığınız yanlışların düzeltilmesi ve yeniden düzenlenmesi konusunda size yol gösterecektir bu açıdan işinizi kolaylaştıracaktır. Planladığınız öğünlerin içeriklerine karar verdikten sonra sıra alışverişe geliyor.

Alışverişte dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

  • Alışverişe giderken mutlaka tok karnına gitmenizi öneririz.
  • Tok karnına alışverişe gittiğinizde yemek yeme dürtünüz daha az olacağından kalorisi yüksek atıştırmalıklardan alma olasılığınız da düşecektir.
  • Alışveriş listesi oluşturmaya özen gösterin.
  • Gerekirse kategorilere ayırın. Bu sizin zamanınızı doğru kullanmanızın yanı sıra gereksiz alışverişin de önüne geçecektir.
  • Besin çeşitliliği sağlıklı beslenmenin temel prensipleri arasında yer alır.
  • Rengarenk, farklı besinleri tercih etmeniz vitaminler ve antioksidan bileşenler yönünden zengin beslenmeniz demektir.
  • Sebze ve meyveleri mevsiminde yemeğe özen göstermelisiniz.
  • Sağlıklı tercihlerin anahtarı bilinçli tüketici sayısının artışı ile mümkündür.
  • Paketli ürünlerde etiket okuyun. Özellikle Son kullanma tarihi (SKT) , Üretim tarihi (ÜT), raf ömrü gibi besinin tazeliği konusunda bilgi veren noktalara dikkat etmelisiniz.
  • Gramaj, net ağırlık, süzme ağırlık diyet yaparken porsiyon kontrolü açısından önemlidir.
  • Gıda alerjisi veya gıda intöleransı olan bireylerin mutlaka ürünün içeriğinde hangi maddelerin kullanıldığını bilmesi bu riski azaltacaktır.Örneğin ; çilek, fındık, fıstık, süt, gluten..vb.
  • Özellikle light ürünlerin karbonhidrat içerikleri mutlaka incelenmelidir. Yağ oranları azaltılırken, karbonhidrat içerikleri arttırılabiliyor. Nasıl olsa light ürün diyerek tüketimler aratabiliyor.
  • Enerji ve besin öğelerinin bilgisi kalori cetvelinden dikkatlice incelemelisiniz. 100 gramda kaç kalori enerji (kcal), kaç gram protein, karbonhidrat ve yağ içeriyor. Örneğin ; günlük şeker limiti 25 gramdır. Tükettiğiniz şeker oranı 25 gramın üzerinde ise zamanla fazla kalori alımı kilo alımına neden olmaktadır. Etiket okumak farkındalık demektir.
  • Gıdanın saklama koşullarına dikkat edilmeli doğru muhafaza yöntemleri kullanılmalıdır. Soğuk zincir kırılmamalıdır.
  • Organik bir ürün tercih edecekseniz mutlaka bandrollü olmasına dikkat edilmelidir.
palm yagi

Son günlerde sık sık adını duyduğumuz ve üzerinde çokça konuşulan palm yağı aslında bizim yeni tanıştığımız ve kullandığımız bir yağ olmamakla beraber sadece çikolatada değil, kek, bisküvi, dondurulmuş patates ve mantı, sabun, cilt losyonu, ruj, bebek maması ve bebek bezi gibi sık kullandığımız pek çok üründe yer alıyor. 

Palmiye yağının yılda yaklaşık 28 milyon tonluk üretimi ile dünya çapında en çok üretilen yağlar sınıfında soya yağından sonra ikinci sırada geldiği görülüyor. Bunun nedeni olarak palmiye yağının diğer yağlara göre dayanıklı ve ucuz olması gösteriliyor.

PALM YAĞININ ÖZELLİKLERİ NELER?

700-1000 ppm ile en zengin karoten kaynağı olarak kabul edilir ve toplam karoten miktarının %90’ınını beta ve alfa karoten oluşturur.
Antioksidan özelliği olduğu bilinmektedir.
%10 çoklu doymamış, %40 tekli doymamış ve %50 doymuş yağ asitlerini içererek bütün yağ türlerinin bileşimini oluşturur.
Trans yağ asitlerini içermez.
Omega-6 yağ asidini içerir.

FAO (Dünya Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO’nun (Dünya Sağlık Örgütü) ortak kuruluşu olan uluslararası CODEX Allimentarius Komisyonu tarafından, 17 yemeklik yağ çeşidinden biri olarak da kabul edilmiştir.
Palm yağı, trans yağlar içeren sofralık margarinler ve hayvansal katı yağlara oranla daha az doymuş yağ asidi içeriyor, LDL kolesterole etkisi bakımından ise diğer sıvı yapılardan daha kötü, ancak tüm diğer katı yağlardan daha iyi.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin raporunda palmiye yağının doğal kırmızı renginin sökülmesi ve kokusunun ortadan kaldırılması için yüksek sıcaklıklar uygulandığı belirtiliyor. Bu işlem de atık maddelerin oluşumuna neden oluyor. Bu maddelerin hazmı sonucunda da tümör oluşumuna yol açtığı düşünülen glisidol oluştuğu görülüyor.

Belirtmek gerekir ki ister rafine edilmiş olsun isterse soğuk sıkım, bütün bitkisel yağlar 180 °C üzerinde çeşitli oranlarda kanserojen madde oluştururlar. Yani yemek hazırlarken yağ aşırı ısıtılmamalı. Soğuk sıkım zeytinyağını da çok ısıtırsanız, içerisinde kanserojen bileşik oluşur. Ayrıca kızartma işlemi, rafinasyon işleminden bağımsız olarak başka kanserojen bileşiklerin(akrilamid) oluşmasına neden olur. Dolayısıyla sadece, palmiye yağı içeren hazır gıdalara odaklanmak yerine, bütün rafine bitkisel yağlara şüpheyle bakmak gerekir. Şu an piyasadaki bitkisel yağların kanserojen madde miktarının kabul edilebilir sınırlar içerisinde olup olmadığını bilmiyoruz…

2016 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı’nın (EFSA) palmiye yağına ilişkin yayınladığı araştırmada ise 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha fazla kanserojen madde taşıdığı için tehlikeli olduğu belirtilmiştir. Ancak araştırmada palmiye yağının tüketilmemesine dair herhangi bir tavsiye yer almamış, risk seviyesinin daha iyi değerlendirilmesi gerektiği söylenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de palmiye yağının potansiyel riskine dikkat çekmiş ancak gıdalarda kullanılmasına bir kısıtlama getirmemiştir.

Sonuca gelecek olursak EFSA çalışması hangi doz ne yapıyor riskini belirlemek için yapılır. Bir madde endüstride kullanılınca toksik testleri yapılır. Gıda da rastlanınca insana ne kadar ulaşıyor diye araştırılıyor. Risk her zaman var. Önemli olan izleniyor mu ve yönetiliyor mu? Vücudumuza aldığımız her maddenin fazlasının olumsuz sonuçlara sebebiyet verebileceği unutulmamalı. Önemli olan nokta tükettiğimiz her ürün için tüketim sıklığı ve miktarıdır.

PALM YAĞI NERELERDE KULLANILIR?

*Bazı çikolatalara pürüzsüz ve parlak bir görünüm sağlamak ve erimesini önlemek için eklenmiştir.
*Palmiye yağı margarinin oda sıcaklığında katı halde bulunması için kullanılır.
*Dondurulmuş pizza hamurlarında yapışmayı engellemek için ilave edilir.
*Dondurmaya pürüzsüz ve kremsi bir yapı katmak için eklenir.
*Paketlenmiş ekmeklerde de oda sıcaklığında katı olduğundan, pişmesi kolay olduğundan ve ucuz olmasından dolayı tercih edilir.
*Vejetaryen ve vegan ürünlerinde de bulunabilir.
*Sabun, deterjan gibi temizlik ürünlerinde bulunur.
*Şampuanlarda ise, çoğu şampuanın saçlardan sıyırdığı doğal yağları geri getirmeye yardımcı olmak için kıvamlandırıcı ajan olarak kullanılır.
*Palmiye yağı rujlarda da erimesini engellemek ve pürüzsüzlük sağlamak için tat verme gibi bir özelliği de olmadığından dolayı çok fazla tercih edilir.
*Bir üründe palmiye yağının bulunup bulunmadığını ise etiketine bakarak anlayabiliriz. Etiketinde: Palm Yağı, Palmitic Asit, Palmeate, Palm yazıyor ise bu ürün palmiye yağı içeriyor demektir. ‘Bitkisel yağ içerir’ ibaresinin yazıldığı birçok üründe de bulunduğu unutulmamalıdır.

Page 1 of 71 2 3 7

2015 © Tüm Hakları Saklıdır - Nutra System Polikliniği