Peeling Nedir?

Üst derinin soyulması ve  derinin yenilenip gençleştirilme işlemidir.

Kimyasal Peeling Nedir? 

AHA, TCA ve Fenol  gibi kimyasal asitlerle soyma yapılma işlemidir.

Kimyasal Peeling Uygulaması;

Meyve asitlerinden elde edilen, alfahidroksi asitlerle cildin yüzey ve orta  tabakasına etki eden bir peeling çeşitidir. Uygulama ile bir yandan cilt  yüzeyindeki ölü tabaka soyulurken, diğer yandan orta katmanlara etki ile kollajen-elastin yapımı aktive edilir, melanin dağılımı yeniden organize olur ve cildin nem düzeyi artar. Kimyasal peeling sonunda; cilt parlak ve canlı  görünüme kavuşur,  nem oranı  artar, ince çizgiler azalır veya kaybolurken, derin olanlar hafifler, sivilce ve izlerinde azalmalar olur. Aynı zamanda güneş lekesi tedavilerinde de  kullanılmaktadır. Kimyasal peeling sonunda, güneş ışını, solaryum, çeşitli kimyasal  ve fiziksel etkilerden ortalma 2 hafta korumamız gerekmektedir. Bu nedenle yaz aylarında uygulama önerilmemektedir.

Uygulamalar 1-2 hafta ara ile seans sayısı kişinin ihtiyacına göre belirlenmektedir.

Kimyasal Peeling  (AHA) Uygulamasının Yararları Nelerdir?

1-  Kimyasal peeling (AHA) cildin doğal parlaklığını artırır.

2 – Kimasal peeling (AHA); Yaşlılık, güneş hasarı, gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı gibi değişik nedenlere bağlı olarak gelişen derideki kahverengi lekeleri düzeltir.

3 – Kimasal peeling (AHA); Cildin alt tabakası olan dermiste destek görevi yapan kollojen yapıyı güçlendirerek cildin elastikiyetini artmasını sağlar.

4 – Kimasal peeling (AHA); Dermis tabakasında su tutma görevi olan glikozaminoglikan denen yapıların sayıca artışını sağlayarak cildin nem tutma kapasitesini artırır.

5 – Kimasal peeling (AHA); Güneş hasarı sonucu oluşmuş ince çizgilerin hafiflemesini sağlar.

6 – Kimasal peeling (AHA); Lekelerin ve derilerin üst tabakasında yer alan kabartıların azalmasına yardımcı olur.

7 – Kimasal peeling (AHA); Akne tedavisinde diğer tedaviler ile birlikte uygulanabilir.

8 – Kimasal peeling (AHA); Kuru ve kaba cilt yapısının düzelmesini sağlar.

Kimyasal Peeling (AHA) Uygulanmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

1 – Ciddi güneş yanıkları

2- Bilinen allerjiler

3 – Açık yaralar

4 – Kılcal damarları yüzeye yakın rozaseiform cilt

5 – Aktif herpes enfeksiyonu

6 – Hamilelik

7 – Cilt hassasiyeti yapan retinoik asid, salisilik asid gibi ilaçların kullanımı

Kimyasal Peeling (AHA) Uygulmasında Kullanılan Maddeler Nelerdir?

Çok sayıda kimyasal peeling yapan madde olmakla birlikte en sık kullanılanlar alfahidroksi asitler (glikolik asit), triklorasetik asit ve salisilik asittir. Glikolik asit ile yüzeyel peeling (mikropeeling) ve triklorasetik asit ile orta derinlikte peeling olarak adlandırılan aminoasit filagrin antioksidanları (AFA) ile yüzeyel peeling de uygulanmaktadır.

Kimyasal Peeling (AHA) işleminden hemen sonra cilt nasıl görünür?

Ciltte eritem (derinin kızarması)  gözlenebilir. Kuruluk ve beyazlanmalar, gerginlik hissi olabilir. Yüksek konsantrasyonlarla işlemlerde bazen ciltte hafif derecede soyulmalar görülebilmektedir. Nadir de olsa alerji görülebilir.

Kimyasal Peeling (AHA) uygulmasından önce neler yapılmalıdır?

Bazı ürünler glikolik asite karşı reaksiyonu artırabileceği için peling öncesindeki bir hafta boyunca kullanılmamalıdır. Bunlar: Saç boyaları, maskeler, retinoik asitli kremler, lif ve kese yapılmaması önerilir.