anne-bebek-mklEmzirme, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Anne ile bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik ve psikolojik bir etkiye sahiptir. Büyümenin en hızlı olduğu yeni doğan döneminde bebeğin yaşantısında en önemli konu beslenmedir.

Anne sütü bebeğin hem sağlıklı olması, tüm besin öğeleri gereksinmelerini karşılaması, kolaylıkla sindirilebilir ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulamaz bir besindir. Anne sütü doğumdan sonraki ilk yarım-bir saatlik süre içinde ve başka hiçbir ek besin, su dahil, verilmediğinde bebekler için en ideal en besleyici aynı zamanda da içerdiği prebiyotik ve probiyotik özellikleri ile koruyucu bir besindir.

Emzirmede annenin aldığı besinler salgıladığı sütün kaynağıdır. Bu dönemde annenin enerji, protein ve vitamin mineral gereksinimi artmaktadır; çünkü salgılanan sütteki enerjinin önemli bir kısmı annenin beslenmesinden sağlanmaktadır. Bu dönemde günlük alınması gereken enerji, beslenme uzmanı tarafından düzenlenmelidir. Emziklilik döneminde uygulanan zayıflama diyeti (düşük kalorili bir diyet) süt yapımını azaltır ve sütün besin değerini olumsuz etkiler.

Emziklilik döneminde dikkat edilmesi gerekenler;

  • Emziren annede su ihtiyacı artar. Süt miktarının azalmaması için annenin sıvı alımını arttırması gerekir. Günlük alınan toplam sıvı miktarı yaklaşık 3 litre olmalıdır. Bu miktar ortalama 12 su bardağı su, sıvı alımını desteklemek için tercihler bitki çayı, hoşaf, komposto, taze meyve suları şeklinde olabilir.
  • Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.
  • Kahvaltıda her gün 1 adet yumurta tüketilmelidir.
  • Kurubaklagiller, mercimek veya bulgur gibi yemeklerin domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebzelerle birlikte tüketilebilir.
  • Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi huzursuzluklar yaratabilir. Bu dönemde tüketimlerine dikkat edilmelidir.
  • Vitaminlerden zengin sebze ve meyveler diyette her öğün olmalıdır.
  • D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emzikli anne güneşlenmeye özen göstermelidir.
  • Yemeklerde yeterli miktarda iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.
  • Kuru meyveler ve kuru yemişler yüksek enerji içerirler ama demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Porsiyon kontrolü dahilinde tüketilebilir.
  • İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

 

 

İlk 6 ay sadece  ‘ANNE SÜTÜ’