Gluten öncelikle buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Gluten özellikle ekmek hamurunun güçlü yapısından sorumludur. Birçok insanda mide-barsak yoluyla kolaylıkla sindirilebilir. Ancak çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olan kişilerde durum farklıdır.

Bildiğimiz gibi kilo yönetimine destek olmak ve fit kalmak adına her yıl bir besin grubu dışlanır oldu. Son yıllarda trend olan GLUTENSİZ BESLENME HERKES İÇİN FAYDALIDIR başlığı maalesef doğru değil. Glutensiz beslenmeyle her öğün tüketmemiz gereken tahıl grubunu diyetten elimine ettiğimiz için başta bize kilo verdiriyor olabilir fakat bu uzun vadede uygulanabilecek bir şey değil.  Gıda pazarında gitgide bir sektör haline gelen glutensiz ürünler; glutenin ürünlere kattığı dokunun yerini alabilmesi için extra yağ ve şeker içerebiliyor; bu da artı kilo ya da bozulmuş kan şekeri olarak vücudumuzu olumsuz etkiliyor.

Öncelikle dengeli ve sağlıklı beslenme kesinlikle kısa vadeli bir uygulama değil bunu bilmeliyiz. Glutenin hiçbir bilimsel veritabanında kilo aldırdığına dair bir kanıt yoktur. Ayrıca tahılları yaşantımızdan çıkarmak ciddi oranda B vitamini kaybına maruz kalmamızı sağlayacaktır. Peki ne yapmalıyız? Öncelikle tahıl grubu yiyecekleri her tüketimimizde aşırı şişkinlik ve gaz problemi yaşıyorsak; bağırsak floramızı rahatlatmak ve bu şikayetleri hafifletmek için probiyotik kullanımına başlamalı, eğer şikayetler hala devam ediyorsa bir gastroenterologla görüşmeliyiz. Çölyak ya da gluten hassasiyeti teşhisi koyulursa bir diyetisyen eşliğinde Glutensiz beslenmeye başlamak en doğrusudur..