Kurban Bayramında Beslenme

Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş

sofraların kurulduğu günlerdir.

Kurban Bayramı’nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimi de artmaktadır. Yağlı etlerin

doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve

yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı

miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6,

B1 ve A vitaminleri içermektedir. Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle

birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının

tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde

bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır. Etlerle beraber çay, kahve, kola gibi tanen içerikli içeceklerin

tüketimi demir emilimini azaltır, bundan dolayı beraber tüketilmesi önerilmemektedir.

Etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır. Sağlıksız pişirme tekniği

ile pişirilen kırmızı et tüketen bireylerde kolon ve mide kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır; haşlama,

fırınlama ve ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmesi daha güvenlidir. Yapılan çalışmalarda kolon kanserinin

önemli risk faktörlerinden biri kırmızı et tüketiminin fazla olması gösteriliyor. Günlük 80 gr kırmızı et tüketimi

riski arttırmaktadır. Bu nedenle kırmızı et tüketiminde sıklık azaltılıp haftada 2 kez tüketmek en sağlıklısı.

Buna ek olarak Yağlı et tüketimi ile birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış olduğu bilinmektedir.

Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş

hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık

gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden

tüketmemelidir. Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan

insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkları bulaşma riski yüksektir. Dikkat edilmesi

gerekmektedir.

Bayram süresince;

1. Mutlaka 3 öğün yemek yiyin.

2. Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketin.

3. Ziyaretlerde açık çay tercih edin ve günde 2 fincan kahveyi geçmeyin.

4. Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun.

5. Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin. Mutlaka yanında çoban salata veya taze

yeşillik tüketin.

6. Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durun.

7. Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin.

8. Günde 8-10 su bardağı su tüketin.

9. Tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapın.

10. Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran-yoğurt-cacık tercih edin.

11. Etleri mutlaka az miktarda tahıllarla (kuskus, bulgur, esmer pirinç) ve bol taze sebze ile yemeğe özen

gösterin.

12. Kalp sağlığınız ve kanserden korunmak için haftada 2 kereden fazla kırmızı et tüketmemeye özen gösteriniz.

İyi Bayramlar